Październik to sezon na dynię, dlatego powinniśmy korzystać z tej dobroci.
Dynia jest bardzo pożywna, a do tego zawiera bardzo dużo witamin i minerałów.
Jest warzywem niskokalorycznym i można przygotować z niej potrawy na słodko i wytrawnie.
Poniżej jeden z moich ulubionych przepisów na zupę.
Zupa dyniowo - paprykowa
4-5 papryk czerwonych
ok 1-1,5 kg upieczonej dyni
cebula
łyżka masła
listki tymianku
oliwa
Dynię wraz z papryką piec w 180 stopniach przez ok 1h.
Paprykę po upieczeniu zamknąć na kilka minut w worku foliowym,
by można było ją obrać bez problemu ze skórki.
Paprykę po upieczeniu zamknąć na kilka minut w worku foliowym,
by można było ją obrać bez problemu ze skórki.
Cebulę zeszklić na maśle, pod koniec dodając tymianek.
Następnie wszystko zmiksować, dodać przegotowaną wodę i doprawić do smaku.
Podawać z oliwą, opcjonalnie z gotowaną, prażoną kaszą gryczaną lub gotowaną kaszą jaglaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz